В неделя точно в 15:43 ще се случи нещо, което всеки българин трябва да знае!

Астрономическа есен през 2024 година настъпва на 22 септември в 15:43 часа.

С лятото се сбогуваме официално в деня на есенното равноденствие – около 22 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното.

Есенните месеците в Северното полукълбо са септември, октомври и ноември.

Новият сезон ще посрещнем с предимно слънчево време. От 22 септември се очаква постепенното повишение на минималните и максималните температури.

Сутрин над низините и котловините отново ще има краткотрайни мъгли. Около и следобед прогнозата е за развитие на купеста облачност, но вероятността за валежи е малка.

Към сряда следобед обаче предстоят превалявания с гръмотевици над Западна България.

Есента е преходен сезон с понякога доста високи температури в началото, наричани у нас „циганско лято“, и доста до по-ниски към края на периода.

Астрономическа зима

Астрономическа зима тази година настъпва 21 декември в 11:20 ч. тогава е зимно слънцестоене – най-късият ден в годината (9 часа и 3 минути за София).

Към зимното часово време ще преминем на 27 октомври, неделя. Тогава в 4 часа стрелките ще се върнат с 1 час назад и ще стане 3 ч.

Данните за смяната на сезоните и за преминаването към зимно часово време са от Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН, цитиран от bTV.

Сподели