Проф. Рачев вещае неочаквано затопляне, но предупреди за 1 смущение

Септември ще изпратим с много слънце и 30 градуса. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев.

През следващия уикенд максималните температури в София ще достигнат 26-27 градуса. Рано сутрин ще е свежо и леко хладно – между 11и 14 градуса.

В Пловдив, Плевен и Русе ще бъде много топло и през следващия уикенд температурите ще достигнат до 28-30 градуса. Сутрешните ще бъдат също високи – около 16-17 градуса.

„По този показател това ще бъдат типично летни дни с много слънце“, коментира още проф. Рачев, цитиран от вестник „Телеграф“.

Очаквано затопляне

„Днес затоплянето ще продължи и през празничните дни ще се стопля с 1-2 градуса всеки ден.

Още във вторник температурите ще станат типично летни, единствено малко по-ниските сутрешни температури ще издават все пак, че е краят на септември и сме в есента“, каза още професорът.

„Въпреки че днес слънцето ще бъде ниско, а в неделя ще прекрачим и в астрономическата есен, максималните температури ще бъдат в доста тесни граници.

По морето и във вътрешността на страната няма да се различават кой знае колко. Между 24 и 27 градуса ще показват термометрите в понеделник и вторник.

В сряда ни очаква преминаването на едно смущение, което засега се очаква да е с много малко валежи в западната половина на България, а температурите няма да се понижат съществено. Очаква се те да паднат с 1-2 градуса“, уточни още той.

Сподели