Ултраплувецът Теодор Цветков е на първо място в класацията ТОП 100 на X WATERS

Днес русенецът Теодор Цветков постигна поредния си успех, като този път отличието не е в спорта, а в образователната сфера. На официална церемония в Русенския университет „Ангел Кънчев“ Теодор получи своята диплома за завършено висше образование – образователно-квалификационна степен „магистър“ в специалност „Клинична социална работа“ към катедра „Мениджмънт и социални дейности“. Успешно защитавайки дипломната си работа на тема „Да искаш да бъдеш: изграждане на мотивация за личностно развитие“, 29-годишният мъж доказа, че спортът и науката вървят ръка за ръка – стига човек да притежава достатъчно силна мотивация и да има желанието да се развива като личност.

„Моята мисия и цел са да споделя този опит и мотивация с други хора. Желая да стана катализатор за промяна в живота на хората, да ги вдъхновя да преодоляват своите граници и да се стремят към по-добро аз. Предизвикателствата в ултраплуването са само средство, през което мога да предам важността на волята и мотивацията във всяко едно действие“ казва още Теодор и припомня един от големите си успехи за 2023 г. В класацията на X Waters Цветков заема първо място за изминалата година с най-добри постигнати резултати в ултраплуването, като големите успехи идват след двете му невероятни плувания в Малта и Словения.

На международното състезание в Малта “X-Waters Malta“ Теодор печели сребърен медал в дисциплината на 1 км., демонстрирайки своята изключителна издържливост, а в дисциплината на 6 км. в открити води печели златен медал, преплувайки разстоянието от остров Гозо до остров Малта, минавайки през остров Комино.

По време на състезанието “X-Waters“ в Словения, Теодор заема първо място на плуването на 4 км., където мери сили с участници от 16 държави, и печели бронзов медал на 1 миля.

Точно след седмица, в края на септември тази година, Теодор Цветков ще се впусне в поредното предизвикателство на “X-Waters“ с идеята да надскочи още веднъж човешките възможности.

Ултраплувецът от Русе не остава безразличен и към нашумелия скандал около отнетите от Асоциацията по плуване в открити води WOWSA рекорди на Цанко Цанков от гр. Бургас. Цветков проявява уважение към всеки спортист, независимо от сферата – била тя плуване, лека атлетика, бокс или който и да е друг спорт, но настоява за справедливост и почтеност от страна на състезателите и техните екипи. Обратното би довело до снижаване на доверието в спорта като цяло, което от своя страна е изключително демотивиращо най-вече за децата и подрастващите, които копнеят да постигнат спортни отличия и да прославят България чрез успехите си.

Теодор Цветков отправи покана съвсем наскоро към Цанко Цанков, с която искаше двамата плувци да се срещнат в Русе и да излъчат документалния филм на Цанков, както и да поговорят за спорта и предизвикателствата пред него с русенската аудитория. Мениджърът на нарочения за фалшификатор на успехите си Цанков обаче поиска определена сума пари, за да се случи въпросната среща. Неведнъж беше обявено, че филмът се излъчва безплатно и е с цел да насърчи хората към плуването и към спорта. Именно заради подобни противоречиви ситуации Теодор Цветков заяви, че загърбва състезанията в България и ще търси изява в други държави.

Следвай ни:

Сподели